Nurul Izzah Dilarang Masuk Ke Sarawak

0
399
Nurul Izzah dilarang ke Sarawak hari ini, sekalipun telah menulis surat kepada Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem untuk meminta kebenaran menjejakkan kaki ke negeri itu. Ahli Parlimen Lembah Pantai itu menerusi Twitternya memaklumkan, beliau terkejut gagal memasuki Sarawak, walaupun telah menulis surat kepada Adenan Jumaat lalu.


“Salah guna kuasa sewenang-wenangnya yang berterusan oleh negeri,” tulis Nurul Izzah dalam Twitternya yang turut disertakan gambar notis sekatan kemasukannya hari ini.
Sementara itu, Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil turut mengesahkan sekatan ke atas Nuruz Izzah, setibanya di Lapangan Terbang Miri, pagi tadi.

Nurul Izzah pernah dihalang masuk ke Sarawak pada Disember tahun lalu, selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah mengharamkan wanita itu menjejakkan kaki ke Negeri di Bawah Bayu, kerana menemui Jacel Kiram, anak Sultan Sulu yang menjadi dalang pencerobohan Lahad Datu, Sabah pada 2013.

Namun, Adenan dilaporkan sebagai berkata, beliau akan mempertimbangkan untuk membenarkan Nurul Izzah dan ibunya yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ke Sarawak, jika mereka meminta secara baik.

Dr Wan Azizah dibenarkan memasuki Sarawak, setibanya di Lapangan Terbang Sibu semalam, walaupun lawatan beliau itu dihadkan sehingga 5 Mei sahaja.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here