Minyak Terpakai, Patut Dibuang Atau Masih Boleh Diguna? - terviral

Minyak Terpakai, Patut Dibuang Atau Masih Boleh Diguna?

Apa akan jadi jika anda menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng berulang kali? Pendek kata, nak jimat punya pasal, sanggup menggunakan minyak yang sama sehingga hitam pun ada!


Masalah yang terjadi pastinya melibatkan kesihatan badan. Ini kerana kajian mendapati minyak yang diguna berulang kali menyebabkan kehadiran radikal bebas. Bahanyanya radikal bebas ini bila ia akan bergabung dengan sel yang sihat dan akhirnya menyebabkan pelbagai penyakit. 

Ini termasuklah peningkatan kolestrol jahat dalam saluran darah, sakit jantung dan tak terkecuali kanser!

Berikut merupakan antara kesan sampingan lain menggunakan minyak terpakai:


1. Asid dalam badan

2. Sakit jantung

3. Alzheimer dan Parkinson

4. Sakit tekak

Jadi, persoalannya berapa kali sahaja minyak yang sama boleh digunakan?

Pakar nutrisi Priya Kathpal berkata, tiada angka tertentu untuk memastikan minyak itu boleh digunakan berulang kali. Ini kerana ia bergantung kepada jenis minyak, berapa lama ia dipanaskan, adakah ia digunakan untuk gorengan sedikit atau bagaimana, jenis makanan yang digoreng dan sebagainya.

Walaupun menggunakan minyak baharu setiap kali adalah sangat baik, namun ia dilihat kurang praktikal. Ini bermaksud, minyak masih boleh digunakan berulang kali namun haruslah berpada-pada.


Priya memberi tips untuk anda yang ingin menyimpan dan menggunakan minyak terpakai:

1. Pastikan minyak benar-benar telah sejuk dan masukkan ke dalam bekas yang bertutup rapat. Cara ini akan mengasingkan sisa makanan daripada minyak dengan lebih berkesan.

2. Pastikan minyak yang diguna semula tidak berwarna gelap dan tesktur yang pekat. Jika ia telah berwarna gelap dan menjadi pekat, merupakan petanda minyak tersebut harus dibuang. 

3. Jika minyak yang dipanaskan mengeluarkan asap dengan banyak lebih daripada biasa, hentikan segera penggunaannya. Ia mungkin telah mengandungi toksin yang menyebabkan pelbagai penyakit seperti strok, penyakit hati dan sebagainya
Minyak Terpakai, Patut Dibuang Atau Masih Boleh Diguna? Minyak Terpakai, Patut Dibuang Atau Masih Boleh Diguna? Reviewed by terviral on 11/09/2016 Rating: 5

No comments:

Party Rakyat. Powered by Blogger.