Kisah Disebalik Insiden Blackout 1992

Insiden ‘Black Out’ yang berlaku di seluruh negara pada 1992 adalah perancangan yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.


 Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perkara itu dalam buku beliau ‘Memoir Tan Sri Ani Arope’ setebal 143 surat.

 Buku itu menceritakan permulaan IPP, Unit Perancang Ekonomi (EPU) yang dikuasai Dr Mahathir Mohamad ketika itu memaksa TNB menyerahkan tanah di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga bagi pembinaan loji janakuasa.

“TNB mempunyai rancangan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dengan membina loji di Pasir Gudang dan Paka. Pembiayaannya tidak ada masalah dan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami mempunyai tanah dan bersedia untuk membina loji. Tetapi, kami diberitahu oleh EPU bahawa ia mempunyai rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh EPU bahawa jika loji itu, yang mengambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan mengalami satu lagi ‘black out’,” katanya.

 Beliau berkata demikian dalam temuramah oleh Starbiz baru-baru ini berkenaan apa yang berlaku pada tahun 1992 dipetik Keadilan Daily.

 Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out  disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

 Ani berkata,  TNB menghasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit ,selepas peristiwa itu,
 Namun, IPP menghasilkan elektrik pada 23 sen seunit menyebabkan TNB perlu mengenakan caj dengan kadar tidak kurang daripada 30 sen seunit.

 Katanya, tiada rundingan dilakukan dan perjanjian itu menyebabkan 20 juta pengguna pada tahun-tahun tersebut tiada pilihan dan terpaksa membayar kenaikan tarif elektrik.
“Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberikan kami terma dan meminta kami bersetuju. Saya kata tidak mungkin,” katanya yang  terpaksa meletak jawatan sejurus selepas kejadian itu.

 Beliau berpendapat perjanjian itu adalah salah dari segi moral dan berat sebelah.
 tnb 2Berdasarkan laporan tahunan Petronas pada 2008, IPP mendapat subsidi gas berjumlah RM8.1 billion, manakala TNB pula memperoleh sebanyak RM5.7 billion.

 PPA menyebabkan saham TNB jatuh menjunam daripada 20 sen pada tahun 1993 berkurangan kepada 10 sen pada tahun 1994.
 TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan keuntungan syarikat.Insiden ‘Black Out’ yang berlaku di seluruh negara pada 1992 adalah perancangan yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.

Sejarah Mimaland

masih ingat lagi mimaland taman yang telah ditutup tu?  mimaland yang berada tidak jauh dari bandaraya kuala lumpur ni pernah menjadi taman yang popular di antara kita semua…sudah tentu korang pernah bermain disini satu ketika dulu….atau pun berdating dengan si dia

 fakta tentang mimaland:
dibuka pada tahun 1975
ditutup pada 1994 akibat tanah runtuh dan budak mati lemas.

terletak di batu 11 gombak …jalan lama ke bentong menjadi destinasi popular penduduk lembah klang dan pernah lokasi pengambaraan filem filem melayu….

mengikut temubual dengan penduduk…ada mendakwa pernah nampak harimau disitu
tempat ni juga menjadi kawasan popular utk mereka yang suka kepada dunia misteri dan mencari hantu

 saksikan mimaland….imbas kembali….

 taman dinosour…mimaland penuh dengan figura figura dinosour dalam rupa bentuk sebenar…alah ala jurassic park laa gitu

basikal air….lihat air tasik dah keruh….kalau tgk dalam gambar tu tahun 90…zaman ni air mula menjadi keruh…

water slide terpanjang di asia tenggara antara tarikan di taman ni…ada iklan dan filem filem melayu mengunakan kawasan ni….kira cam sunway lagoon laa…..

Tips Untuk Berhenti Merokok

Umum sudah tahu bahawa rokok telah difatwakan haram, jadi kepada perokok-perokok di luar sana haruslah berusaha untuk berhenti.

Jika anda rasa tidak tahu bagaimana hendak cuba berhenti dari merokok di sini kami akan kongsikan beberapa tips untuk anda amalkan untuk berhenti dari merokok.

Lengahkan
Jika ada rasa mahu ‘pekena sebatang’ lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah perkara lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok.

Elakkan punca merokok
Kenali apa punca merokok. Contohnya semasa bersama dengan kawan-kawan, menghadapi tekanan atau selepas makan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok, cuba elakkan untuk melepak terlalu lama. Atau jika sebelum ini bercakap di telefon menimbulkan rasa hendak merokok, ambillah sebatang pen dan contenglah sepuas hati.

Bersenam
Ya, cara berhenti merokok ini sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti tekan tubi, lari-lari anak.

Belajar untuk bertenang
Tekanan adalah satu penyebab paling popular kenapa merokok. Jadi cubalah menjadi seorang yang lebih ‘cool’ dan lebih bijak dalam berdepan dengan tekanan. Contoh paling baik, ambillah air sembahyang. Atau buat teknik ‘deep breathing’ (dua saat tarik nafas- empat saat tahan- lapan saat hembus nafas keluar).

Libatkan leluarga & rakan-rakanBeritahu ahli keluarga dan kawan-kawan bahawa anda mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok, beritahu mereka. Sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni anda yang sudah tak mahu merokok. Paling efektif ialah beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu.

Menguyah
Jika rasa hendak merokok, kunyah adalah cara untuk anda berhenti merokok yang paling senang. Cari bahan kunyahan yang sihat seperti kacang atau gula-gula getah yang kurang gula.

Sibukkan diri anda setelah makan
Banyak perokok yang setelah makan mereka akan memilih untuk menghisap rokok. Namun jika anda sudah memutuskan anda harus benar-benar berhenti, caranya mudah iaitu selepas selesai menjamu selera cepat-cepat menggosok gigi atau melakukan sesuatu perkara seperti berjalan bagi melupakan keinginan anda untuk merokok setelah makan. Meskipun agak berat jika anda lakukan secara rutin tetapi anda akan biasa apabila setiap hari anda mengulangi perbuatan yang sama.

Abby Abadi sah bercerai

Keretakan rumah tangga pelakon Abby Abadi namp

Keretakan rumah tangga pelakon Abby Abadi nampaknya tidak dapat diselamatkan lagi apabila pelakon itu akan memfailkan perceraiannya pada Khamis .


Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abdul Manan, 37, akan memfailkan perceraian terhadap Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24, di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur dekat sini kira-kira pukul 9 pagi.

Abby dan Muhammad Noor Farhan bernikah pada 9 Julai 2013 iaitu sehari sebelum menjelangnya Ramadan. Mereka bernikah di Selatan Thailand.

Terdahulu pada 17 Mei lalu Abby menulis status di laman Instagram miliknya meminta agar para peminat mendoakan keadaan rumah tangganya itu.

Sebelum berkahwin dengan pemuda dari Kelantan itu, Abby pernah bernikah dengan pelakon Norman Hakim dan mereka dikurniakan tiga orang anak.

Amaran Kepada Yang Suka Download

Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menahan seorang remaja lelaki kerana disyaki memuat turun dan memuat naik lagu tempatan dan filem antarabangsa di laman web tanpa kebenaran pemilik hakcipta.

         
 Pengarah Penguatkuasa KPDNKK Mohd Roslan Mahayudin berkata suspek berusia 18 tahun itu ditahan di rumahnya di Taman Larkin Perdana, Johor Baharu, Rabu lepas, selepas risikan dan pemantauan dibuat kira-kira sebulan.
           
 “Serbuan dilakukan hasil aduan pemilik hak cipta dan orang ramai berhubung laman web yang dijadikan portal untuk memuat-turun atau tayangan (streaming) muzik-muzik tempatan dan filem antarabangsa tanpa kebenaran pemilik hakcipta,” katanya pada sidang akhbar mengenai Ops Trident di sini hari ini.
           
 Serbuan itu melibatkan 15 orang disertai Bahagian Penguatkuasaan KPDNKK, pegawai Cybersecurity Malaysia dan pegawai serta anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Bukit Aman, katanya. Beliau berkata, beberapa peralatan digital turut disita bernilai kira-kira RM15,000 termasuk komputer riba, komputer peribadi, broadband, router dan modem.

 Mohd Roslan berkata, suspek bagaimanapun tidak mengaku sebagai pemilik laman web www.godam.org yang memuat turun 20 lagu secara haram antaranya ‘Kita’ (Forteen), ‘Doa’ (Nora), ‘Menyemai Cinta Bersamamu’ (Nora), ‘Titian Usang’ (Yantzen) dan ‘Cintaku’ (Yantzen). Manakala lapan filem kebanyakannya filem-filem terbaru turut ditayangkan tanpa kebenaran di portal itu termasuk “47 Ronin”, “Gravity”, “Ride Along”, “Pacific Rim”, “We Are The Millers”, “The Hangover 3”, “The Hobbit: The Desolation of Smaug” dan “The Wolverine”, katanya.
           
 Mengikut maklumat risikan, laman web itu turut dipromosikan di beberapa media sosial seperti Facebook yang turut dikongsi oleh pengguna-pengguna internet lain, kata beliau. Katanya suspek ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor Bahru untuk siasatan lanjut sebelum dibebaskan dengan jaminan polis dan kes disiasat di bawah Seksyen 41 1(D) Akta Hak Cipta 1987 dan Seksyen 51 (1)A akta yang sama.
           
“Jika sabit kesalahan hukuman denda boleh dikenakan sekurang-kurangnya RM2,000 atau maksimum RM20,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali,” kata beliau.
          
Mohd Roslan berkata, pihaknya akan menyerahkan notis secepat mungkin kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bagi menghalang orang ramai mengakses laman web itu. – Bernama

Berita Seludup Budak adalah TIDAK BENAR.

Penyebaran khabar angin di Internet dan media sosial bahawa terdapat sekumpulan kanak-kanak yang ditemui di dalam sebuah lori di sempadan utara Semenanjung Malaysia dalam keadaan tidak sedarkan diri dipercayai ingin diseludup ke negara jiran adalah TIDAK BENAR.


 Hasil semakan mendapati tiada laporan kes sedemikian diterima dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak menyebarkan maklumat yang tidak sahih yang boleh mendatangkan ketakutan dan kebimbangan kepada umum.

Raja Bomoh dedah punca kalah Piala Thomas

Raja Bomoh, Datuk Mahaguru Ibrahim menyifatkan Menteri Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin sebagai punca kekalahan skuad Piala Thomas dan perlu memikul tanggungjawab dengan meletakkan jawatan sebagai menteri.


Ini kerana, menurutnya kenyataan Khairy sebelum ini meminta masyarakat agar tidak meletakkan sebarang harapan kepada skuad negara itu.

“Ini kerana sejak awal-awal lagi dia telah mengatakan skuad ini tidak akan masuk ke peringkat akhir, tetapi bila dapat masuk peringkat akhir dia (cuba) ambil kesempatan (publisiti)” ujar kepada wartawan Suara.TV

Ibrahim turut meminta Khairy agar meletakkan jawatan kerana gagal menjalankan tanggungjawab sebagai seorang menteri.

Menurutnya sebagai seorang menteri yang diberi tanggungjawab menjaga dan membangunkan sukan negara, Khairy sepatutnya terus memberikan semangat kepada para pemain dan bukannnya mengeluarkan kenyataan yang boleh menajtuhkan moral pemain.

Namun sebaik sahaja pasukan badminton negara berjaya melangkah ke separuh akhir menentang Jepun, Khairy dikatakan terhegeh-hegeh mencari publisiti dengan menghadiri perlawanan akhir itu

Kisah Mekanik Kereta Paling Jujur

Kisah Mekanik Jujur

FOTO rakaman skrin bertajuk ‘Pomen jujur. Semoga Murah Rezeki’ ternyata menarik perhatian pengguna Facebook apabila ia dikongsi sebanyak 2,157 kali dan digemari oleh 6,870 pengguna (hingga 8 malam tadi).

Foto yang dipamerkan oleh FB `Berita Terkini MH370 Official’ itu memaparkan pengalaman Kamaruddin Isah mengenai kejujuran seorang mekanik dikenali sebagai Muin yang mengusahakan bengkel membaiki kenderaan di depan Masjid al-Irsyad di USJ 1, Selangor

RoofTopping Kegilaan Remaja Russia

Rooftopping dan SkyWalking Kegilaan Remaja Russia

Anda pasti sudah melihat video dua remaja Russia yang memanjat Menara Shanghai beberapa bulan yang lepas bukan? Jika belum boleh tengok video tersebut di bawah. 
Rooftopping atau SkyWalking semakin menjadi kegilaan remaja Russia. Dari komen-komen netizens juga bercampur-campur. Ada yang merasakan ini adalah perkara yang merbahayakan nyawa mereka. Dan ada juga yang terpesona dengan keberanian mereka. Dibawah adalah gambar-gambar dari koleksi Rooftopping dan SkyWalking. Apa komen anda? 
Gambar ini paling win. Korang mampu berselfie macam ni?
Siapa rasa awek ni cun?
Kalau jatuh baq hang. Bersepai.